USA zveřejňují data, držte si klobouky


USA zveřejňují data, držte si klobouky

Dnes nás čeká další série amerických dat odhalující počátek dopadu omezování aktivit v rámci pandemie. Pokles vykáží data u trhu nemovitostí a stavebnictví. Na prudký propad ukáže index výrobní aktivity v oblasti Filadelfie a vše završí další obrovské číslo nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Filadelfský Fed index výrobní aktivity za duben nutně vykáže prudký pokles. Prudký pokles se čekal i pro včera zveřejněný protějšek tohoto indexu z oblasti New Yorku. Realita ale byla mnohem horší, než se očekávalo, a podobně to může dopadnout i tentokrát. Filadelfský Fed ve včera zveřejněné Béžové knize uvedl, že žádná sektor nezůstal ušetřen kontrakci, přičemž celá čtvrtina byznysu z regionu Filadelfie zcela zastavila činnost.

Omezování aktivit v ekonomice na všech frontách se pravděpodobně výrazně projevilo i v údajích o nově započatých stavbách či vydaných stavebních povolení za březen. A nakonec již tradičně zaujmou údaje o nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Po 6,6 milionech v předchozím týdnu se tentokrát čeká 5,5 mil, tedy o něco nižší číslo. Stále je to ale hrozivě vysoký údaj, který si můžeme přičíst k již odhadovaným 13 milionům stávajících žádostí z předchozího týdne.

Dnešní asijské akciové trhy navazují na včerejší pokles svých evropských a amerických protějšků. Pokud bude růst averze vůči riziku pokračovat, můžeme vidět další oslabeni koruny vůči euru a eura proti dolaru. Zvýšení nervozity na trhu přichází trochu paradoxně ve chvíli, kdy se zdá, že v řadě zemí se počty nových nakažených COVID-19 přestaly zvyšovat.

Po předchozích silných nárůstech včera akciové trhy klesaly, když na ně dolehly obavy z budoucího vývoje. Tomu uškodily zveřejňované kvartální výsledky a výhledy, které včera publikovaly některé velké americké banky. Energetické tituly srážel opětovný pokles cen ropy.

Cena ropy Brent klesla pod 28 USD za barel a cena ropy WTI se vrátila pod 20 USD barel. Tento cenový pád přišel po zveřejnění zprávy EIA, ve které očekává pro letošek pokles poptávky po ropě o 9 %. To koresponduje s poklesem globální ekonomiky o 3 %. To je shodný odhad, jaký pro globální ekonomiku v úterý zveřejnil MMF, takže o zcela překvapivém odhadu nemůže být řeč.

Nově zveřejněná makroekonomická data v USA náladě na trzích ovšem spíše uškodila. Maloobchodní tržby USA v březnu meziměsíčně klesly o 8,7 %, což je nejhlubší propad v této časové řadě, která se datuje od roku 1992. Růst o 25,6 % m/m zaznamenal prodej potravin s tím, jak se lidé předzásobovali. Průmyslová výroba klesla meziměsíčně o 5,4 %, když se čekalo -4,0 %. To jsou ovšem data za březen. Je jasné, že v dubnu přijde další pokles, a na ten ukazují předstihové indikátory. Newyorský Fed index aktivity ve výrobě klesl na skutečně děsivou hodnotu -78,2 bodu z předchozích -21,5 b., když se čekal pokles na „pouhých“ -35,0 b, tedy zhruba úroveň dosahovanou během krize roku 2009. Pod odhady se propadla i nálada stavitelů domů NAHB. Fakt, že řada ukazatelů nyní bude vykazovat mnohem horší údaje než v průběhu krize 2008-2009, je principiálně dáno povahou současné recese, která je fakticky ze dne na den dána rozhodnutím o omezení aktivity v řadě oborů. Ze stejného důvodu je zde ale velká šance na rychlé oživení.

Dolar proti euru v prostředí rostoucí averze vůči riziku posílil o 1 % na 1,087 USD/EUR. Dluhopisové výnosy USA i Německa klesaly s obavami z nižšího hospodářského růstu a nízké inflace. Středoevropským měnám s výjimkou forintu vyšší riziková averze nesvědčila. Česká včera koruna ztratila 1% a oslabila tak na úroveň 27,10 CZK/EUR, později část ztrát zkorigovala.

Včerejší aukce státních dluhopisů ČR přitáhla opět silnou poptávku. Investoři poptávali celkem 156,3 mld. Kč, ministerstvo financí emitovalo však „jen“ 54,7 mld. Kč. Největší poptávka byla opět po nejkratších splatnostech, obdobně jako v minulých aukcích. Blíže viz v našem komentáři zde https://bit.ly/3acCoQF.

Premiér Babiš včera zabrousil i do měnové politiky, když ze své pozice vyjádřil, že by ČNB měla dále snížit úrokové sazby.

Čínská centrální banka včera v souladu s očekáváním dále uvolnila měnovou politiku snížením roční úrokové sazby na 2,95 % z předchozí úrovně 3,15 %. Dále vešlo v efektivní platnost snížení požadavků na rezervy bank o 50bp, které finančnímu sektoru vytvoří prostor pro dodatečné financování o 200 mld. CNY.

Německo oznámilo, že příští týden otevře některé malé obchody a začátkem května začne otevírat školy. Obnovit výrobu se chystají i automobilky.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4639 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál