Těžké týdny za námi, špatná data před námi


Těžké týdny za námi, špatná data před námi

Tento týden přinese další kroky hospodářských politik na podporu ekonomik. Čínská centrální banka pravděpodobně sníží úrokové sazby. Ostře sledované bude úterní zasedání Euroskupiny. Eurozóna dychtivě očekává silný fiskální impuls a mocně se hovoří o možnosti emise společného eurodluhopisu. Ač je patrné, že k tomuto tématu nyní ochotněji přistupují i země jako Německo, byla by shoda již tento týden skutečně pozitivním překvapením.

Nejhůře zasažené evropské státy za poslední dny reportují pokles úmrtí způsobených koronavirem. Itálie v neděli uváděla nejmenší počet úmrtí za poslední 2,5 týdne. Pokles v neděli nastal i v USA, ale tady je na předčasné závěry brzo. Prezident USA Donald Trump neváhal tento pokles označit za dobré znamení. Statistiky o průběhu epidemie každopádně zůstávají v centru pozornosti finančních trhů. Světový počet nakažených je v tuto chvíli odhadován na 1,2 milionu. Asijské akciové trhy i akciové futures v USA a Evropě začínají tento týden růstem.

V Evropě největší pozornost získá jednání ministrů financí eurozóny. To pravděpodobně ukáže jistou dávku solidarity a snahu dosáhnout dohodu na jednotném fiskálním postupu EU. Návrhů je na stole vícero včetně jednotného evropského dluhopisu. Kolegové z SG ale považují šance na dosažení dohody vedoucí ke skutečně velké fiskální „bazuce“ jako spíše malé.

Z makroekonomických dat budou sledována především ta, která mohou být ovlivněna pandemií. A takových je prozatím málo. V USA k nim opět budou patřit týdenní data z trhu práce a vývoj spotřebitelské důvěry. Ve Státech bude také zveřejněn vývoj inflace, která by vlivem předchozího propadu cen ropy měla brzdit. V Evropě bude většina dat ukazovat na únorový vývoj výroby a tudíž bez vlivu na finanční trh. Čínská centrální banka poté, co minulý týden snížila sedmidenní reposazbu, tento týden nechá klesnout i roční splatnost. Na trhu s ropou se rýsuje šance na dohodu mezi Ruskem, Saudskou Arábií a ostatními producenty a cena ropy tak roste. Předběžně bylo datum dalšího jednání stanoveno na tento čtvrtek.

V ČR bude zveřejněn vývoj mezd za první čtvrtletí a nezaměstnanosti za březen. V případě mezd počítáme se značnou setrvačností, ačkoliv je možné, že březnový vývoj již mohl údaj o průměrných mzdách citelně ovlivnit. Růst průměrné mzdy by měl být stále relativně solidní, ačkoliv jej snižuje vyšší inflace.

Větším otazníkem je tentokrát vývoj nezaměstnanosti za březen. Z ohledem na zprávy o vývoji ekonomiky domácí i zahraniční jsme počítali s tím, že nezaměstnanost šla ke konci března výrazně nahoru. Ministryně práce a sociálních věcí ale včera v debatě na ČT oznámila, že dle dat ministerstva setrval podíl nezaměstnaných na úrovni 3,0 %. To je stejně jako v únoru. To by sice znamenalo, že po sezónním očištění nezaměstnanost sice vzrostla, ale v současném kontextu naprosto zanedbatelně. Nabízí se řada hypotéz, proč tomu tak bylo, avšak bylo by (ne)malým zázrakem, kdyby k výraznému zhoršení na trhu práce v nejbližších týdnech nedošlo. V každém případě je výrok šéfky MPSV výrazným rizikem pro náš odhad vývoje nezaměstnanosti v březnu.

Dále budou zveřejněna data o vývoji průmyslu a zahraničního obchodu. Ale jelikož půjde o data z období před pandemií, získají jen slabou pozornost. Český parlament by měl projednávat novelu zákona o ČNB, čili půjde o již diskutovanou možnost nákupu dluhopisů.

Česká koruna bude nadále ovlivněna především vývojem averze vůči riziku. S tím jak, se situace bude zklidňovat, čekáme návrat koruny k silnějším úrovním vůči euru. Ale pro nejbližší týdny zůstává její vývoj silně nejistý.

Česká koruna minulý oslabila z hladiny poblíž 27,40 CZK/EUR 27,80 CZK/EUR. Ztrácely i ostatní regionální měny. Dolar proti euru posílil během týdne o cca 3 % na 1,080 USD/EUR.

Počet nových pracovních míst v nezemědělském sektoru USA klesl v březnu o 713 tisíc. Takto silné poklesy jsou srovnatelné s rokem 2009. Tehdy nebyl sestup na takto nízké úrovně zdaleka tak rychlý. Medián odhadů počítal s propadem kolem 100 tisíc. Míra nezaměstnanosti skočila z 3,5 % na 4,4 %, když analytici čekali 3,8 %. Nutno podotknout, že někteří analytici podobné zhoršení čekali. S ohledem na to, že tato statistika nezahrnuje druhou půlku března, přičemž USA pocítily šok z pandemie se zpožděním za Evropou, je velmi pravděpodobné, že údaje za duben se budou počítat v propadech o miliony. ISM index aktivity ze sektoru služeb USA v březnu klesl překvapivě pouze na úroveň 52,5 bodu, z předchozích 57,3 bodu, když se čekalo 43,0 bodu. Pozitivem na vývoji v posledním týdnu vývoji je to, že finanční trh na nově zveřejněná data, která jsou převážně opravdu špatná, nereaguje výrazně negativně. Je možné, že trh už dostatečně diskontoval rozsah očekávaných škod.

ČNB podle zveřejněného záznamu z minulého zasedání diskutovala, zda snížit úrokové sazby o 50bp nebo 75bp. Připomeňme, že na konci bylo jednomyslné rozhodnutí snížit sazby o 75bp. Blíže viz náš komentář zde.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1226 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál