Evžen Korec: Splátkové prázdniny jsou dobrý nápad, hrozí masivní vlna druhotné platební neschopnosti

Evžen Korec: Splátkové prázdniny jsou dobrý nápad, hrozí masivní vlna druhotné platební neschopnosti

Co zaplatit dříve? Nájem, poplatky za energie, mzdy zaměstnancům, faktury dodavatelům nebo snad splátku úvěru? Kde na to všechno vzít při nulových příjmech? Spousta podnikatelů a živnostníků nyní takové dilema řeší. Svou provozovnu totiž mají už pár týdnů z nařízení vlády kvůli boji proti koronaviru zavřenou, což znamená i zmrazený přísun peněz. Tenčící se finanční rezerva dříve či později mnohé podnikatele dovede k problému, který výdaj uhradit dříve na úkor jiných.

První, co budou chtít v takové situaci zaplatit, jsou pravidelné splátky úvěrů. Sankce za pozdní platbu jsou totiž celkem vysoké, výrazně prodražit by se mohla opožděná platba hlavně u nebankovních poskytovatelů úvěrů. Proto se podnikatel bude snažit uspokojit v prvé řadě tyto pohledávky. Nejen proto, aby mu nenaskočilo obrovské penále, ale i kvůli snaze vyhnout se případné exekuci.

Na druhé koleji se tak velmi rychle ocitnou zaměstnanci a také dodavatelé. Splatnost faktur se výrazně prodlouží a rapidně přibude těch po datu splatnosti. Stejně tak přibude provozoven, které nezaplatí nájmy. Nikdo nebude platit nikomu. Ostatně první případy se už objevují, s čímž máme i my čerstvé zkušenosti. Pokud by se nepřijala žádná opatření, zcela reálně hrozí masivní vlna druhotné platební neschopnosti.

Proto musím jednoznačně podpořit návrh na plošné odložení splátek až o šest měsíců. Takové centrální rozhodnutí bude zcela jistě velmi prospěšné. Firmy tím získají potřebný čas na stabilizaci a také možnost dostát svým jiným závazkům. Přežijí i kapitálově slabé firmy, které nemají dostatečné rezervy. Zároveň to pomůže i jejich dodavatelům, které by jinak položilo ohromné množství neproplacených faktur.

Zdroj informací

RNDr. Evžen Korec, CSc. Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Datum

1. dubna 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3456 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál