ČNB se otevírá možnost spustit program nákupů aktiv

ČNB se otevírá možnost spustit program nákupů aktiv

Dnes budou zveřejněny americké objednávky zboží dlouhodobě spotřeby za únor. Ty zřejmě čeká propad. Pozornost trhů bude směřovat k vládám jednotlivých zemí, které i nadále budou upřesňovat své programy na pomoc ekonomikám i opatření v boji s koronavirem.

Ve Spojených státech dnes budou zveřejněny tovární objednávky. Jedná se o data za únor, která ještě koronavirem nebyla příliš zasažena. I tak ale vykáží pokles. Pro finanční trhy se však zřejmě o kurzotvornou informaci jednat nebude. Podle kalendáře agentury Bloomberg by dnes měl být zveřejněn německý IFO index. Ten byl ale publikován s předstihem již 19. března. Šéf IFO institutu včera prohlásil, že v důsledku pandemie koronaviru může německá ekonomika v letošním roce propadnout o 7,2 % až 20,6 %. Pro vývoj kurzu společné evropské měny toho kalendář tedy mnoho nenabízí. Těžit by stále ještě mohla z oznámení Fedu, že program QE může být neomezený. V regionu je kalendář událostí prázdný. Česká koruna se bude připravovat na zítřejší zasedání centrální banky, od kterého očekáváme další snížení sazeb o 50 bb. Důvodů pro posilování tedy domácí měna v nejbližších dnech mnoho mít nebude.

Evropské PMI v březnu masivně propadly. Kompozitní indikátor poklesl o více než 20 bodů. Nejvíce byl zasažen sektor služeb, kde index ztratil 24 bodů. Tyto propady jsou srovnatelné s dosavadním průběhem v Číně, otázkou ale je, jak se budou vyvíjet nadále. Dubnový index bude zřejmě zásadně ovlivněn uzavřením výroby řady evropských provozů. Zatímco v Číně očekáváme rychlé zotavení předstihových indikátorů, v Evropě bude vše zaležet na délce uzavření výroby a provozu v mnoha segmentech. Na nejnižší úroveň od roku 2008 poklesly podle průzkumu i ceny vstupů a výstupů, což poukazuje na rozsah poptávkového šoku.

Dopadům se tedy v nejbližších měsících nevyhne ani již tak nízká inflace v eurozóně. Společná evropská měna i navzdory špatným datům v průběhu včerejšího dne vůči americkému dolaru posílila o 0,5 %. Dolar stále ještě ztrácel kvůli oznámení americké centrální banky, že objem nákupů aktiv může být neomezený. V odpoledních hodinách se tak euro obchodovalo za 1,078 USD/EUR.

Česká národní banka včera zveřejnila zápis ze svého mimořádného zasedání, které proběhlo minulé pondělí. Na něm snížila úrokové sazby o 50 bb. Zápis odhalil, že dva členové bankovní rady hlasovali pro 75bodové snížení klíčové sazby. K tomu nakonec rada nepřistoupila, neboť pro rozhodnutí neměla k dispozici úplné analytické podklady. Ty bude mít až na řádném zasedání tento čtvrtek. Proti velkým kurzovým fluktuacím je ČNB dle zápisu připravena zasáhnout. Při jaké úrovni by to ale bylo, neprozradila. V tomto ohledu považujeme za významnou úroveň 28 CZK/EUR. Více jsme se tomuto tématu věnovali zde. Náš odhad, že centrální banka tento čtvrtek sníží úrokové sazby o dalších 50 bb, zůstává beze změny.

Vláda včera schválila novelu zákona o České národní bance, která by měla umožnit nakupovat vládní dluhopisy, a to i s delší dobou splatnosti. Rozšíří se i množství subjektů, se kterými bude moci ČNB obchodovat. Parlament se však odmítl tímto návrhem zabývat s tím, že se nejedná o problém legislativní nouze. K projednávání se tak návrh dostane zřejmě až na řádném zasedání poslanecké sněmovny v polovině dubna. Nejvíce by z nákupů dluhopisů Českou národní bankou mohlo vytěžit Ministerstvo financi, a to díky nižším nákladům na nově vydávané státní dluhopisy. To se vzhledem ke schválenému nárůstu deficitu státního rozpočtu z původních 40 mld. CZK na 200 mld. CZK bude hodit.

Na oznámení o tom, že by Česká národní banka mohla spustit program nákupů aktiv, však finanční trhy nijak zásadně nereagovaly. Česká koruna v průběhu včerejška mírně posílila, a to na úroveň 27,73 CZK/EUR. Mírně si polepšil i polský zlotý a maďarský forint. V úterních odpoledních hodinách se pohybovaly kolem hladin 4,60 PLN/EUR a 354 HUF/EUR.

Maďarská centrální banka ponechala včera úrokové sazby beze změny. Neoznámila ani zahájení přímého nákupu vládních dluhopisů. Likviditu na trhu se ale rozhodla podpořit celým spektrem různých nástrojů. Představila nové fixně úročené kolateralizované úvěry se splatností tři, šest a dvanáct měsíců a tři a pět let. Zvažuje i obnovení programu nákupu hypotečních dluhopisů. V případě nedostatečné likvidity na trhu je podle našeho názoru centrální banka připravena spustit program QE či ještě rozšířit stávající nástroje.

Zdroj informací

Komerční banka

Datum

25. března 2020

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2489 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál