Většina centrálních bank již řekla své poslední slovo. ČNB ne!

Většina centrálních bank již řekla své poslední slovo. ČNB ne!

Většina Evropy začíná být pod karanténou a o k obdobným krokům přistupují i jednotlivé státy v USA. Fed, ECB a dalších centrální banky již přišly s agresivním uvolňováním měnových podmínek. Tento týden by tak měl být z tohoto pohledu klidnější. Z ekonomického hlediska však uvidíme další předstihové ukazatele, které naznačí, jak drtivé jsou dopady uvalených opatření. Na domácí půdě však ČNB ještě zdaleka neřekla své poslední slovo. Očekáváme, že čtvrteční jednání přinese další snižování úrokových sazeb a odhalí detaily případného zásahu centrální banky na devizovém trhu.

Americký Fed snížil minulý týden úrokové sazby na nulu a navýšil dodávání likvidity na trh. Řada přijatých opatření tak připomíná rok 2008. Na fiskální straně americký kongres již schválil první fázi podpůrných opatření a další dvě fáze jsou na své cestě legislativním procesem. Ekonomický kalendář je pro nadcházející týden slabší a spíše ukáže stav ještě před aktuální krizí. Týdenní data z trhu práce však potvrdí, že tamní ekonomika směřuje do recese.

V Evropě dnes proběhne další schůze ministrů financí Evropské unie. Na programu je aktivace článku fiskálního paktu, který dovolí zvýšit výdaje států pro boj s boj koronavirem. Hned zítra pak následuje jednání Evropské rady, která bude řešit společné kroky na podporu bezpečnosti a ekonomiky. Obdobně jako v USA tvrdá data za eurozónu tento týden ukáží bez zájmu trhu pouze stav předchozích měsíců. Další várka předstihových ukazatelů však už bude za březen. Ve většině případu očekáváme výrazně větší propad, než s čím počítá v současnosti trh. V následujících dnech tak pravděpodobně bude pokračovat vysoká volatilitia finančních trhů a světlo na konci tunelu tak stále zůstává v nedohlednu. Pokračovat bude i vysoká poptávka po dolaru a tlak na další oslabení eura.

Na domácí půdě bude hlavním tématem tohoto týdne Česká národní banka. V úterý bude zveřejněn záznam z mimořádného jednání bankovní rady z minulého týdne, kdy byla představena řada opatření pro podporu ekonomiky včetně snížení úrokových sazeb o 50bb. Záznam tak bude nápovědou ke čtvrtečnímu řádnému jednání bankovní rady. Očekáváme, že dojde k dalšímu snížení úrokových sazeb o 50bb, což je méně než v současnosti očekávají finanční trhy.

Je však velmi pravděpodobné, že bankovní rada bude deklarovat připravenost dále snižovat sazby, pokud si to situace vyžádá. Zároveň také očekáváme, že se dozvíme více detailů k případnému zásahu centrální banky na devizovém trhu, pokud koruna bude dále oslabovat. Detaily k jednání bankovní rady v tomto týdnu jsme rozepsali v ČNB Focus na https://bit.ly/2QDVTuR. Koruna v závěru minulého týdne umazala část svých předchozích ztrát, úrokový diferenciál však zůstává na rekordně nízkých úrovních, což indikuje opětovné oslabení koruny v nejbližších dnech.

Obchodování na trzích nebylo ani při pátku nudné. Koruna hned ráno skokově posílila k 27 za euro, nicméně v průběhu dne o část svých ztrát přišla. V závěru týdne tak skončila na úrovni 27,25 CZK/EUR. Obdobně se vyvíjel i zbytek regionu. Maďarský forint si přilepšil o 1,5 % a polský zlotý o necelé procento. Globální finanční trhy však nabízely více smíšený obrázek. Některé akciové indexy hlásí nárůst, zatímco jiné opět propadají. Poptávka po státních dluhopisech opět vzrostla a dolů jde stále i cena ropy.

V České republice vyšel první makroekonomický ukazatel zasažený aktuálními opatřeními. Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ekonomiku poklesla na nejnižší hodnoty za posledních šest let. Hlavní propad však očekáváme až v dubnu vzhledem k tomu, že sběr dat pro tento ukazatel proběhl v první polovině měsíce. Celý komentář na https://bit.ly/398Qn9I.

Zdroj informací

Komerční banka

Datum

23. března 2020

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 2.1451 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál