Karel Kotoun: Praha, centrum AI

Karel Kotoun: Praha, centrum AI

Již nějakou dobu se objevují články, které upozorňují na riziko nezaměstnanosti kvůli strachu z umělé inteligence a potřebu proti tomuto „možnému“ riziku bojovat. Jak tvrdí Elon Musk, tento boj nemá ovšem smysl vést, jelikož je již dávno prohraný, a je naopak nutné spojit kognitivní schopnosti lidského mozku s počítači. Podobným směrem se ubírá i smýšlení společnosti Facebook, což dokazuje svou investicí do společnosti CTRL-labs, která se zaměřuje na ovládání počítačů za pomoci mysli.

Oba názory jsou opačnými extrémy na ose zapojení umělé inteligence do lidského života. Uprostřed těchto extrémů se nachází spolupráce mezi lidmi a technologií nikoliv na úrovni kyborgů, ale ve věcech doplnění lidského kapitálu v oblastech, kde je jeho nedostatek, ať už kvůli fyzickým bariérám jako vzdálenost anebo kvůli společenským bariérám jako kvalitní vzdělání. Umělá inteligence tak umožní rozšiřování stávajících omezených zdrojů a změnu dogmat, jak služby mohou být poskytovány a jak lidé mohou využívat své schopnosti. Pracovníci za pomoci této podpory budou schopni provádět činnosti dříve určené pouze odborníkům. Dříve dlouhá doba zaškolování nových absolventů anebo dojíždění za lékařem se zkracuje – a všichni, kdo se budou chtít vzdělávat anebo navštívit doktora, budou mít tu možnost.

Nová iniciativa PRG.AI si je toho vědoma, a proto se zaměřuje nejen na umělou inteligenci, ale celkově na práci s technologií v každodenním profesním životě.

Na druhou stranu je důležité nečekat na podobné iniciativy a vzít budoucnost pevně do svých rukou. Každý malý a střední podnik, každá menší obec, by se měla zamyslet, jaké projekty a oblasti jsou náchylné na čekání, na dlouhé opravy, na nedostatek nových absolventů nebo specialistů. A do nich potom efektivně směřovat své prostředky tak, aby propojená lidská inteligence s inteligencí technickou přinášela kýžené benefity.

Zdroj informací

Karel Kotoun, manažer v oblasti finančních služeb, Accenture

Datum

20. února 2020

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4823 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál