Serge Mayer: Růst sazeb ČNB dále prodraží bydlení...


Serge Mayer: Růst sazeb ČNB dále prodraží bydlení...

ČNB překvapivě zvýšila klíčové sazby ekonomiky o 0,25 %. Bankéři se zřejmě zalekli rizika růstu cenové hladiny. Důsledkem však bude mimo jiné růst cen hypoték, a tedy zhoršení přístupu k vlastnímu bydlení. Dalším tématem minulého týdne je navrhované regulování nájemného, které může přinést odliv zahraničních investic do nemovitostí.

Růst sazeb

Česká národní banka zvýšila své úrokové sazby bankám o 0,25 % na 2,25 % a za hlavní důvod lze považovat obranu proti nevítanému růstu cenové hladiny. Tu se snaží mít ČNB dlouhodobě pod kontrolou, i když ne vždy se jí to zcela daří. Každopádně jeden ze sekundárních efektů tohoto kroku je zřejmý – růst cen hypoték a úvěrů na bydlení. Je tak možné očekávat další pokles zájmu o hypoteční financování vlastního bydlení. Přitom již v roce 2019 si lidé sjednali o 17 % méně hypoték než v roce předchozím.

Po loňském 17% poklesu počtu hypoték na objem 181 miliard korun se očekávala stabilizace. Lidé si zvykali na nová zpřísňující pravidla pro poskytování hypoték a hledali možnosti, jak na úvěr za těchto podmínek dosáhnout. Aktuálně je postihuje další komplikace v podobě růstu ceny.

Navrhovaná regulace nájmů

Ministerstvo práce a sociálních věcí pak v minulých dnech navrhlo, že by bylo dobré po vzoru sousedního Německa regulovat nájemné. Jaký by to mělo efekt? V Berlíně má v březnu vstoupit v platnost zákon o zmrazení nájemného. Vedení německé metropole tímto krokem reaguje na prudký růst nákladů na bydlení v posledních letech. První očekávané důsledky tohoto kroku však znamenají odliv investic do výstavby a rekonstrukcí.

Pokud půjdeme stejnou cestou, pak při pokřivení tržních mechanismů můžeme očekávat stejný efekt, který povede ke zbrzdění všech investic do nové výstavby a oprav. V ČR jsme mohli tuto situaci využít ve svůj prospěch, nyní přichází riziko, že investoři obrátí svou pozornost do méně regulovaných končin.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2065 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál