Rok 2017 byl pro Zentivu rokem plným změn

Rok 2017 byl pro Zentivu rokem plným změn

Minulý rok byl pro výrobní závod Zentivu, k.s. rokem plným změn, především ze strany restrukturalizace personálního složení top managementu, kulturních, nebo strategických změn. V tomto roce se Zentiva k.s. plánuje zaměřit především na zkapacitnění výrobních procesů, ale také doufá v investice do výroby. Dále se plánuje zaměřit na spolupráci se středními školami a připravuje rekvalifikační kurzy s ministerskou akreditací.

Na naše otázky nám odpovídal Jaromír Sadloň, ředitel pražského výrobního závodu Zentivy. Rozhovor Vám přináší magazín NejBusiness.cz

Jaromír Sadloň započal svou pracovní kariéru ve Velké Británii, kde za své úspěšné šestileté působení obdržel ocenění generálního ředitele za výrazný přínos pro zlepšení kvality. Následně 6 let působil ve společnosti LEGO, ve které řídil 1600 lidí ve výrobě. Za úspěšné vedení pracovního týmu získal od generálního ředitele společnosti LEGO cenu Exceptional Leadership. Ve své další pracovní kariéře se zaměřoval jako poradce na podporu motivace a zvýšení výkonnosti pracovních týmů.
Dva a půl roku působil ve společnosti Zentiva jako regionální Lean & Performance Manager a další rok v ní zastával pozici Manufacturing Excellence and Engineering Director. Od 1. Června 2017 je ředitelem pražského výrobního závodu. Je zodpovědný za celkovou realizaci provozu a strategii výrobního závodu pro zajištění strategických cílů a výkonnostních plánů. Poskytuje manažerské vedení a směřování výrobnímu závodu, programům kvality a rozvoji organizace.

 

Jak vnímáte loňský rok, co Vám a Vaší organizaci přinesl, co Vás oslovilo?

Rok 2017 byl pro náš výrobní závod Zentiva v pražských Měcholupech rokem velkých organizačních, kulturních i strategických změn. Organizační změny se týkaly především zjednodušení organizační struktury, tím že jsme snížili počet top manažerů, a zajistili tak prostředky pro pozice na nižších řídících úrovních. Nyní na tyto nové pracovní pozice hledáme vhodné kandidáty. Na trhu práce je velké množství top manažerů, ale málo kvalifikovaných výkonných lidí, kteří mají zájem rozvíjet firmu a její kulturu.
Kulturní změny se týkají především našeho způsobu práce. Společně jsem si s pomocí nástroje Hoshin Kanri definovali napříč závodem naše hodnoty, které chceme prosazovat a žít každý den. Rozhodovat se na základě těchto hodnot každý den ve všudypřítomném tlaku na výkon je těžké, ale ne nemožné. Učíme se to.

Strategické změny jsou viditelné na každém kroku v našem výrobním závodě. Přesvědčili jsme současné vlastníky firmy, že připravovat se na budoucnost a zlepšovat procesy je třeba nejvíce právě v době, kdy se po stránce obchodní daří. Investujeme hlavně do našich skvělých lidí, dále zlepšujeme naše produkty a procesy. Nakupujeme moderní zařízení na výrobu a kontrolu léčiv.
Celkově bych hodnotil rok 2017 velmi pozitivně. V rámci celého roku jsem zažil jen jeden den, kdy jsem byl zoufalý a nevěděl si rady, ostatní dny jsem díky svým kolegům, přátelům v práci i v soukromí a rodině prožil s úsměvem a vírou, že svět je krásné místo pro život a to i ten pracovní.


Co považujete za úspěch v pracovním i osobním životě, co Vám udělalo radost?

Radost mi dělají maličkosti, které každý den zažívám buďto v práci nebo v soukromí. „Wow“ efekty nebo průlomové projekty či objevy se v mém životě moc neobjevují a ani je nevyhledávám.
Každý den mě v práci vítá kávovar, který mi řekne „Vaše volba + čas“. Většinou je to okolo šesté hodiny ranní a já vím, že jsem v práci dobrovolně. V ten moment si uvědomuji, že vše co dělám, je moje volba - někdy správná, jindy špatná. Ráno si v práci dělám snídani a vždy si udělám čas jen pro sebe, kdy patnáct minut čtu zprávy a poslouchám hudbu. Každé ráno si, mimo jiné, píši na papír, na co se v daný den budu těšit, většinou jednu nebo dvě věci.
Tak třeba jak půjdu s kolegou ráno v práci běhat do naší tělocvičny nebo na týmový oběd před náročnou pracovní schůzkou. Těším se např. na vyjednávání se zástupci odborového svazu, protože mi otevírají oči. Těším se na schůzku se svým nadřízeným, protože je to férový člověk. Těším se na cestu autem domů, protože si poslechnu nejnovější Podcast z programu BBC Science, zavolám kolegovi řediteli vývoje a ten mi poví, co nového objevili nebo co nového objeví. Také se těším a dělá mi radost moje rodina a naše zvířata. Už se těším na jaro, až si budu dělat radost na zahradě prací na záhonech.
Kdybych měl říci, co opravdu velkého, co mi udělalo radost v roce 2017, pak to byl rodinný den Zentivy. Naši zaměstnanci sami pro sebe zorganizovali zastavení výrobního závodu a vývojového centra a pozvali do nich své rodiny. Celý den bylo možné navštívit jinak nepřístupné oblasti závodu. Každý mohl ukázat, kde pracuje, co tam dělá, proč to dělá a jak je to důležité pro pacienty.

Některá fakta jako komplexita našeho výrobního portfolia či výrobní časy a efektivita jsou pro nás jako zaměstnance běžnými tématy, ale pro osoby z venku jsou naprosto nepředstavitelnými. Například naše komplexita představuje výrobu přes 1400 typů produktů. Každý produkt má svoji identitu, jeho původ je 100% dohledatelný až na úroveň vstupního materiálu. Všechny položky vyráběných produktů držíme skladem pro pacienty. Ano, naše logistika je komplexní, naše výroba je složitá a naše kvalita je každý den podrobována výzvám, ze kterých neslevíme.

Čím Vás potěšili Vaši zaměstnanci a kolegové. Personální obsazení každé organizace je klíčové.

Naši „Zentiváci“ mě velice oslovili svoji tendencí chtít být součástí „party“. Vytvořit kolektiv, který se chová jako parta lidí, která si chce každý den navzájem pomoci. Je to výzva, kterou jsem si sám sobě naplánoval a dal. Půjdeme na to tak, že všech přibližně 600 zaměstnanců rozdělíme do menších celků, které budou navzájem samostatné. Budou to „minifirmy“ ve velké společnosti. Budou mít vlastní rozpočet, budou schopni sami řídit svoji budoucnost a s pomocí managementu ji rozvíjet jak po stránce personální, tak po stránce obchodní.

Jaké máte plány pro rok 2018 v osobním životě?

V roce 2017 jsem dokončil studium a měl jsem co dělat, abych ho v kombinaci s náročnou prací zvládl. Pro rok 2018 jsem si vybral sport a rodinu. Chci být prostě fit, tím sezením nad seminárními pracemi jsem si odvykl sportu. S kolegou chceme zorganizovat partu 10-20 lidí, kteří 3x-4x týdně ráno od 7h společně sportují s koučem a podporují se, no spíše se hecují. Pravidelný sport podporuje mozkovou aktivitu, to je dokázané a já jsem člověk, co se rád učí.

Také chci s rodinou navštívit 20 kulturních akcí a celkově aktivně „prodovolenkovat“ 4 týdny. V roce 2017 se nám to nedařilo, protože nejmladšímu synovi byl jeden rok a v soukromí se vše točilo okolo našeho třetího děcka.

Na co se zaměříte jako organizace v roce 2018? Jaké máte plány pro letošní rok? Připravujete nějaké zajímavé novinky? Čekají Vás zajímavé výzvy?

Z praktického pohledu se v našem závodě v roce 2018 zaměříme především na zkapacitnění výrobních procesů a procesů kontroly kvality. Celkově bychom v letošním roce potřebovali 13-14 výrobních měsíců a máme jich jen dvanáct mínus ještě odstávky a svátky. Tudíž nám chybí přibližně tři měsíce výroby, které budeme hledat společně s našimi zaměstnanci. Vím, že je najdeme. Při rozumných investicích a změnách procesů se v každém z nich dá najít 20-30 % neefektivity, kterou lze společnými silami odstranit.


Co byste přál Vašemu oboru pro rok 2018.

Farmaceutický průmysl je obor s velmi vysokou přidanou hodnotou, a je pro nás proto důležité jej rozvíjet. Náš výrobní závod je v Měcholupech již 88 let. Víme, že zde ještě dlouho bude a to především díky našemu společnému úsilí. Pro dlouhodobý rozvoj průmyslu v České republice, jsme již založili Zentiva universitu. Díky ní přitahujeme do našeho oboru, především farmaceutického vývoje, a do republiky studenty i absolventy nejen z Evropy. Ve výrobním závodě se chceme soustředit na spolupráci se středními školami. Připravujeme kvalifikační a rekvalifikační kurzy, které budou mít ministerskou akreditaci.

Co bych tedy přál našemu oboru v roce 2018? Velké množství talentovaných lidí, které zajímá jak věda, tak průmyslová excelence, kteří chodí do práce, protože chtějí a rozumí, proč tu s námi jsou.

 

Děkujeme za rozhovor

za NejBusiness.cz:
Petr Poloczek

Datum

12. února 2018

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1098 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál