ALTECH usiluje o certifikaci v Japonsku

ALTECH usiluje o certifikaci v Japonsku

ALTECH se v průběhu 25 let stal z malé garážové firmičky největším českým výrobcem ve svém oboru a má tisíce spokojených zákazníků po celém světě. Má za sebou řadu výjimečných a zajímavých instalací, mezi které rozhodně patří např. instalace plošin pro Olympijské hry v Soči nebo Riu, ale jeho výrobky najdeme i v tak exotickýchdestinacích jakými jsou Kostarika, Mongolsko, Thajsko, Saudská Arábie nebo Faerské ostrovy.
Firma plánuje výstavbu showroomu a výcvikového centra, ředitel firmy doufá v otevření již začátkem příštího roku. Nyní ALTECH usiluje i o certifikaci v Japonsku.

Společnost ALTECH vznikla v roce 1992 jako malá garážová firma v Bánově u Uherského Brodu a od počátku své existence se zabývá návrhem, výrobou a prodejem kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, které významně pomáhají vozíčkářům při překonávání nejenom schodišťových bariér.

Nosným výrobním programem jsou schodišťové plošiny a sedačky, které umožňují jak vozíčkářům, tak osobám hůře chodícím překonávat přímá i točitá schodiště. Vlastní výrobu rozšiřujeme o dovoz zahraničních výrobků, které představuje plná škála schodolezů a stropních zvedáků. Na všechna tato zařízení mohou klienti v České republice, pokud splňují určitá kritéria, získat zajímavý státní příspěvek.

 

Magazín NejBusiness.cz se zeptal ředitele firmy, Ing. Antonína Machaly na několik otázek

Jak hodnotíte rok 2017?

Rok 2017 byl pro nás rokem úspěšným, růstovým. Tržby vzrostly o téměř 5% a dařilo se především exportu. ALTECH byl v roce 2017 87% exportérem. Hlavními trhy byla EU, ale rozvíjeli se rovněž trhy dalekého východu jako je Čína, Japonsko nebo Filipíny. V Japonsku navíc aktuálně probíhá certifikace našich výrobků, která je v této zemi obzvlášť náročná a pokud vše dopadne dle očekávání, měli bychom dodat na japonský trh naše plošiny ještě, než začnou Letní olympijské hry v roce 2020.
Pokles měny EUR je pro exportéry vždy negativum. ALTECH se částečně eurově zajistil, takže samotný dopad zatím není zásadní a pevně věříme, že nás to negativně neovlivní ani v budoucnu.


Co považujete za úspěch v pracovním i osobním životě, co Vám udělalo radost?

K úspěšným momentům v roce 2017 určitě patří prestižní prvenství ve Zlínském kraji, které jsme získali v soutěži Ocenění Českých lídrů 2017 a zároveň krásné 59. místo v Českých 100 nejlepších 2017. „Cílem soutěže je v celonárodním měřítku nalézt, vybrat, zviditelnit a veřejně slavnostním způsobem ocenit české (v ČR zaregistrované) firmy, podniky, či společnosti z co nejširšího spektra ekonomických aktivit, které dosahují vynikajících, mimořádných anebo pozitivně pozoruhodných výsledků.“ Obou těchto prestižních ocenění si nesmírně vážíme a máme z nich upřímnou radost.

K exportně mimořádně důležitým okamžikům pro firmu ALTECH patřilo podepsání smlouvy s firmou OTIS Španělsko o výhradních dodávkách šikmých schodišťových plošin. Firma OTIS, celosvětově známý výrobce výtahů, je velmi silným a prestižním partnerem. To, že si pro spolupráci vybrala mezi tak silnou světovou konkurencí nás, bereme jako morální ocenění našich kvalit.
Zde se nabízí otázka, proč vůbec výrobce výtahů potřebuje realizaci plošin? Je to hlavně v objektech, kde není plně zabezpečen bezbariérový přístup např. z technologických důvodů – stačí si představit budovu, kde je výtah umístěn v mezipatře nebo k němu vede pár schodů. To, co je pro běžného člověka opomenutelné, to je pro vozíčkáře nepřekonatelné. A i díky našim plošinám se takto svět stává bezbariérovým a to je to, čeho chceme dosáhnout. Aby lidé na vozíčku nemuseli pociťovat svůj handicap tam, kde ho může v 21. století řešit technika.

Firma OTIS Španělsko má své významné místo i na trzích v dalších zemích, jako je např. Portugalsko či Maroko. Tímto má ALTECH šanci na další významný rozvoj. A španělský trh je již nyní pro ALTECH tím největším v Evropě.

Dalším významným mezníkem v roce 2017 bylo po dlouhých letech vývoje představení nového produktu a to šikmé schodišťové plošiny STRATOS, která, dle pozitivních ohlasů z řad profesionálů i široké veřejnosti, má opravdu hodně co nabídnout.  A není to pouze líbivý design, diskrétní a nenápadné provedení, které zapadne do každého prostředí doma či venku, ale hlavně jeho vlastnosti a možnost přizpůsobení se požadavkům zákazníků.
Nezanedbatelný byl také zvýšený zájem seniorů a jejich rodinných příslušníků o schodišťové sedačky. Produkt, který se vitálnímu mladému člověku může zdát neatraktivní nebo dokonce zbytečný, naopak zaujal starší generace nebo jejich potomky, kteří chtějí obdařit své rodiče smysluplným dárkem. Schodišťové sedačky mnohdy vyřeší dilema, zda rodiče přestěhovat z patrového domu do bezbariérového bytu či za nemalou finanční investici objekt zrekonstruovat.

K osobně významným okamžikům patřilo udělení *Stříbrné pamětní medaile Senátu.


Čím Vás potěšili Vaši zaměstnanci a kolegové?

ALTECH v roce 2017 rostl i personálně – ke konci roku 2017 jsme měli 233 zaměstnanců. Potěšilo mě, že se s problémy růstu úspěšně vyrovnáváme a dokážeme reagovat organizačně velmi pružně tak, abychom byli připraveni na kontinuální růst i v budoucnosti. Za to patří můj dík všem aktivním zaměstnancům.


Jaké máte plány pro rok 2018 v osobním životě?

Mým osobním hobby je létání. Sportovně sice létám už dlouho, ale letos jsem se rozhodl rozšířit si pilotní licenci i o řízení vrtulníku. V roce 2018 plánuji výcvik dokončit a rovněž se více věnovat sportování.


Co byste přál Vašemu oboru pro rok 2018?

Chceme se stát nejuznávanějším Evropským výrobcem schodišťových plošin pro imobilní občany. Znamená to mimo jiné průběžně modernizovat technologie a zvyšovat produktivitu naší práce. V roce 2018 budeme pokračovat v digitalizaci firmy, která, pevně věříme, povede k zefektivnění výroby a nadále budeme pracovat na modernizaci našich výrobků, aby v budoucnosti uspěli v tak silném konkurenčním prostředí.
ALTECH mění život zdravotně postižených lidí. Přeji si, aby výrobky ALTECHu svou sofistikovaností a oblibou našli cestu k lidem, kteří je potřebují a pomohli především k usnadnění jejich integrace do společnosti.


Jaké má plány pro rok 2018 Vaše firma?

ALTECH kopíruje růst ekonomiky, takže opět zopakovat 5% růst by mělo být zcela reálné. Nárůst lze očekávat jak u schodišťových sedaček, tak u nových typů šikmých schodišťových plošin a po dokončení modernizace výrobků i u svislých schodišťových plošin. Pro zajištění dalšího růstu ALTECH zahájil výstavbu dvou velkých výrobních hal a rekonstrukci stávajících.
Rovněž je nezbytné investovat do produktivity, což v praxi znamená nákup a obnovu strojního vybavení včetně robotizace obtížných pracovišť a zavedení moderních metod řízení. Naše sesterská firma na letišti v Kunovicích chystá výstavbu VT parku včetně zřízení leteckého servisu.

Horkou a očekávanou novinkou roku 2018 je výstavba dlouhodobě plánovaného nového a moderního showroomu a výcvikového centra, které, pokud budou okolnosti hrát v náš prospěch, bude dokončeno již koncem roku 2018. Prvním klientům bychom rádi otevřeli dveře již začátkem roku 2019. Jsme nesmírně rádi, že se konečně schyluje k realizaci tohoto atraktivního projektu.
Chtěli bychom, aby si lidé, kteří naše zařízení potřebují každodenně, mohli říct, že díky ALTECHU se kvalita jejich života opravdu zlepšila a zpříjemnila. A to je pro nás ta opravdová satisfakce.

O firmě Altech

ALTECH se v průběhu 25 let stal z malé garážové firmičky největším českým výrobcem ve svém oboru. Práce to nebyla jednoduchá a rozvoj firmy nešel vždycky dle našich představ. Ale i o tom je podnikání. Za všech okolností platí – nevzdávat to. A to ani tehdy, kdy to vypadá, že vám osud není zrovna nakloněn. Satisfakcí pak není vývojový graf a hospodářské ukazatele, ale hlavně tisíce spokojených zákazníku na celém světě. Víte tak, že vaše práce má hlubší smysl.

Instalací po celém světě je za ty roky opravdu tisíce. K příkladu, jenom minulý rok jsme vyrobili více než 2000 šikmých schodišťových plošin a ty tvoří jenom jednu z našich produktových skupin.

Mezi nejvýznamnější instalace bezesporu patří realizace šikmých plošin pro olympijské hry v Soči a později i v Rio de Janeiro. Další neopomenutelné jsou například: Národní divadlo v Praze; Solný důl Wieliczka v Polsku; Pantheon v Paříži; University of Oxford v Anglii; Museum Madame Tussauds, v Londýně; Grand Prix stadion Macao v Číně, nebo katakomby v Jeruzalémě a mnoho dalších.

*Stříbrné pamětní medaile Senátu se udělují od roku 2007 významným osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalších veřejných činitelů, kteří vynikají ve svých oborech nebo svými zvláštními činy či schopnostmi. Stříbrné pamětní medaile Senátu od roku 2012 uděluje předseda Senátu při příležitosti zářijového Dne české státnosti, příležitostně pak v případě návštěvy významných zahraničních osobností mimo toto datum.

 

 

Děkujeme za rozhovor

za NejBusiness.cz:
Petr Poloczek

Zdroj informací

NejBusiness.cz a ALTECH, spol. s r.o.

Datum

23. ledna 2018

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.389 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál