Port7 získal certifikaci LEED Platinum s nejvyšším hodnocením na českém trhu za rok 2023

Port7 získal certifikaci LEED Platinum s nejvyšším hodnocením na českém trhu za rok 2023

Nejnovější a největší administrativní projekt společnosti Skanska v České republice Port7 získal prestižní certifikaci LEED Platinum v nejnovější verzi v4. Projekt obdržel dle dostupných informací vůbec nejlepší hodnocení ze všech komerčních projektů postavených loni v České republice.
Budovy D a E se umístily dokonce mezi nejlépe hodnocenými v žebříčku nejudržitelnějších kancelářských budov v Evropě certifikovaných v roce 2023. Náročná environmentální kritéria byla dodržována jak v průběhu výstavby, tak nyní při provozu budovy. Skanska dokázala získat v certifikačním schématu campus 3 platinové certifikace najednou.

Prestižní environmentální certifikace LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) je jeden z nejužívanějších systémů hodnocení udržitelnosti budov na světě. Vyhodnocuje efektivitu provozu a vliv budov na životní prostředí. Nejnovější projekt společnosti Skanska Port7 získal za budovu A 84 bodů a za budovu D a budovu E skóre 85 bodů.

Projekt Port7 byl posuzován přísnými kritérii certifikace LEED v4/4.1, která jsou v porovnání s předchozími normami ještě výrazně náročnější. Závazek odpovědnosti vůči životnímu prostředí je patrný z pečlivého přístupu, který byl zvolen během certifikačního procesu.
Port7 navíc přistoupil k udržitelnosti komplexním způsobem, kdy současně usiloval o získání více certifikací pro více objektů najednou. Nejdříve prošel procesem celý areál Port7, přičemž byly hodnoceny prvky sdílené všemi třemi budovami. Následně prošla každá z budov svojí vlastní certifikací.

„Udržitelnost je součástí DNA společnosti Skanska a další úspěch v podobě hodnocení LEED Platinum potvrzuje, že se nám daří plnit dlouhodobý závazek souladu s ESG filozofií. Tento úspěch, zejména v rámci náročné verze certifikace LEED v4/4.1, dokazuje naše know-how a schopnost vytvářet projekty, které jsou atraktivní pro nájemce i návštěvníky.
Zavedli jsme celou řadu opatření, jejichž účelem je snížení vlivu budovy na životní prostředí jak během projektování a výstavby, tak i při jejím provozu,“
říká Eva Nykodymová, manažerka pro oblast zdraví, bezpečnosti a udržitelnosti jednotky komerčního developmentu společnosti Skanska pro střední a východní Evropu.

Port7 vykazuje záruky původu elektřiny z obnovitelných zdrojů pro 100 % své spotřeby. Instalovanými technologiemi výrazně snižuje energetickou náročnost objektu a podporuje šetrné vodní hospodářství. Díky vysoce účinným technickým opatřením dosahuje úspory energie až o více než 40 % oproti referenční budově certifikace LEED.
To nejenže snižuje ekologickou stopu, ale také poskytuje nájemcům ekonomické výhody v podobě nižších provozních nákladů. Například používání úsporných zařizovacích předmětů nebo sběr dešťové vody a její následné využití k zavlažování ušetří až 43 % vody oproti standardním budovám (LEED reference).

Port7 se vyznačuje také vysoce výkonně navrženou fasádou a účinným a flexibilním systémem HVAC (vytápění, ventilace a klimatizace). Více než 90 % všech pravidelně využívaných prostor je osvětleno přirozeným denním světlem, které je doplněno LED světly a regulací osvětlení ve společných prostorách.
Provedené blower-door testy ve všech třech budovách prokázaly výbornou kvalitu fasády a naměřené parametry se blíží hodnotám pasivního domu. Projekt navíc maximálně podporuje biodiverzitu a nahradil brownfield rozsáhlým revitalizovaným parkem podél řeky a budoucí komunitní zahradou.

„Technologie jsou navrženy tak, aby splňovaly nejen požadavky vycházející z českých technických norem, ale také ještě přísnější podmínky Skanska kladené na úspory v rámci certifikace LEED a na zajištění kvality vnitřního prostředí v rámci certifikace WELL a WELL Health-Safety Rating, jejímž certifikačním procesem budova teprve projde," říká Eva Nykodymová.

Provoz budovy ovládá datově řízený systém BMS (Building Management System), což vede ke zvýšení energetické účinnosti, snížení provozních nákladů a zvýšení komfortu a produktivity uživatelů budovy. Prostřednictvím systému BMS lze efektivně řídit jednotlivé technologie. Osvětlení se nastavuje podle denní doby a ventilační systém zajišťuje přísun čerstvého vzduchu na základě měření koncentrace CO2 v místnosti. Efektivní vytápění umožňuje nastavitelný rozvrh obsazenosti budovy.

Ve spolupráci s Prahou 7 provedla Skanska také rekonstrukci nábřeží, kde společnost vytvořila nový park o rozloze 17 000 metrů čtverečních. Tím zde vzniklo také zcela nové propojení parků U Vody a Stromovka. Projekt tak slouží nejen nájemcům, ale celé čtvrti.

„Naším cílem bylo také začlenění budovy do okolí, tedy důsledně zohlednit také sociální hledisko, aby projekt vytvářel harmonii s okolním prostředím,“ říká na závěr Eva Nykodymová.

Úspěch v rámci certifikace LEED Platinum by nebylo možné bez silného zapojení obou týmů Skanska, tedy jednotek komerčního developmentu a pozemního stavitelství. V jádru celého projektu stála spolupráce, vzájemné porozumění a vůle jít o krok dál. Na projektu spolupracovali rovněž další experti, a to zejména v oblasti energetického modelování a uvádění do provozu, kteří se také podíleli na tomto krásném úspěchu.

Celkový architektonický koncept Port7 připravilo respektované studio DAM.architekti.

Zdroj informací

Skanska a NejBusiness.cz
Foto: Skanska

Datum

13. března 2024

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1897 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál