Nezaplacená faktura, jak při vymáhání postupovat?

Nezaplacená faktura, jak při vymáhání postupovat?

Druhá strana neplatí, nereaguje nebo vás jen marně ujišťuje, že „zaplatí později” - neuhrazené faktury jsou bohužel běžným a velmi nepříjemným rizikem podnikání. Pokud jste se do této situace dostali i vy, poradíme vám, co dělat a jak aktivovat proces vymáhání pohledávek.
Ve Fabian & Partners se mimo jiné specializujeme na vymáhání pohledávek a s vymáháním nezaplacených faktur se setkáváme dennodenně. Problém postihuje zejména živnostníky, malé a střední firmy, nejčastěji podnikající v oblasti stavebnictví, dopravy a pohostinství. Jak bychom vám doporučili v situaci postupovat?

Hlavně nezahálejte

Základním pravidlo zní: s vymáháním pohledávky není radno otálet. Je totiž možné, že se časem dlužník dostane do větších finančních potíží a pravděpodobnost, že své peníze dostanete zpět se bude postupně snižovat. Na dluh z neuhrazené faktury se navíc vztahuje obecná promlčecí lhůta – tři roky, která počíná běžet dnem následujícím po splatnosti faktury a její uplynutí téměř znemožňuje soudní vymožení pohledávky.

Bezformální upomínka

Předně, ještě než začnete se samotným vymáháním, je dobré druhou stranu na fakturu po splatnosti upozornit. Prostřednictvím upomínky nezaplacené faktury se ujistíte, že se nejedná pouze o nedorozumění či situaci, kdy druhá strana jednoduše zapomněla zaplatit.

Pokud však vaše bezformální upomínka problém nevyřeší, je na čase přejít k formálnímu vymáhání nezaplacené faktury, se kterým vám nejlépe poradí odborníci z advokátní kanceláře zaměřující se na vymáhání pohledávek.

Krok 1: Předžalobní výzva

Prvním krokem vymáhání je tzv. předžalobní (advokátní) výzva. Můžete si ji představit jako takové oficiální sdělení, které ideálně obsahuje popis toho, co se vlastně mezi vámi a dlužníkem stalo (skutkový stav), výzvu k tomu, aby dlužník zaplatil a upozornění, že pokud tak neučiní, bude na něj podána žaloba a celá situace se bude řešit soudní cestou. Předžalobní výzva by měla být zaslána dlužníkovi alespoň 7 dní před podáním žaloby – v opačném případě vám soud nepřizná náhradu nákladů řízení a to ani pokud budete ve sporu úspěšní.

Krok 2: Podání návrhu na zahájení řízení 

Dalším krokem je podání návrhu na zahájení řízení (to znáte nejspíš jako „podání žaloby”). V případě nezaplacené faktury se povětšinou realizuje prostřednictvím elektronického podání tzv. návrhu na vydání elektronického platebního rozkazu. Tento postup má zejména jednu hlavní výhodu – vede k zahájení tzv. zkráceného řízení, pro které je příznačné, že soud nenavrhuje jednání ve věci samé a celý proces je tak efektivnější a svižnější.

Rozhodnutí soudu

Následně soud rozhodne, zda vašemu návrhu vyhoví či nikoliv, přičemž vliv na úspěch má mimo jiné i kvalita podaného návrhu – tedy srozumitelnost skutkových tvrzení a jejich prokázání prostřednictvím navržených důkazů.

Pravomocné a vykonatelné rozhodnutí soudu – elektronický platební rozkaz, má pak povahu tzv. exekučního titulu. Je to tedy podklad, na základě kterého můžete vést proti vašemu dlužníkovi exekuci.

Exekuce

Finálním krokem už je samotné vymáhání v rámci exekuce. Exekuční řízení se zahajuje exekučním návrhem, který je zaslán příslušnému exekutorovi, který pak exekuci provede. Samotné provedení už pak závisí na konkrétním případu. Způsoby exekuce stanoví zejména exekuční řád a patří mezi ně srážky ze mzdy a jiných příjmů, přikázání pohledávky, příkaz k výplatě z bankovního účtu či prodej movitých věcí a nemovitostí.

Závěr 

Vymáhání nezaplacených faktur tedy vyžaduje rychlou a systematickou reakci. Komunikujte s dlužníkem, a pokud to nepřinese výsledek, obraťte se na odborníky v oblasti vymáhání pohledávek. Ti vám poskytnou potřebné právní rady, zvýší vaši šanci na úspěch a usnadní vám celý proces tím, že vás ve věci budou zastupovat. Hlavně se nenechte odradit překážkami a pamatujte, že každý krok směrem k vymáhání pohledávek přináší možnost získat vaše peníze zpět a ochránit tak vaše podnikání.

Pokud máte ještě další otázky ohledně vašeho vymáhání nezaplacených faktur, nebo s vymáháním potřebujete pomoci, neváhejte se obrátit na naši advokátní kancelářrádi vám s vymožením vašich pohledávek pomůžeme.

Zdroj informací

Fabian & Partners a NejBusiness.cz
Foto: Fabian & Partners, Shutterstock

Datum

7. března 2024

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4209 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál