Evropa má nakročeno k tomu, aby překonala stanovený cíl roční výroby 30 GW ve fotovoltaických elektrárnách do roku 2025

Evropa má nakročeno k tomu, aby překonala stanovený cíl roční výroby 30 GW ve fotovoltaických elektrárnách do roku 2025

Čerstvá data od členů Evropské aliance pro solární fotovoltaický průmysl (ESIA) předpovídají, že toto odvětví je na dobré cestě k získání více než 30 GW roční výrobní kapacity v rámci fotovoltaického hodnotového řetězce, a to prostřednictvím více než 20 nových průmyslových projektů. Tyto ambice však mohou být realizovány pouze asertivním jednáním a s politickou podporou.

Evropská aliance pro solární fotovoltaický průmysl (ESIA), vytvořená Evropskou komisí a vedená společností EIT InnoEnergy, do jejíž řídícího výboru se dále připojily instituce SolarPower Europe a European Solar Manufacturing Council, zjistila, že Evropa se správnou politickou podporou může překonat stanovený cíl výroby 30 GW ve fotovoltaických elektrárnách do roku 2025. Na základě údajů shromážděných od členů ESIA do června 2023 bylo stanoveno, že Evropa by mohla překonat tento cíl 30 GW ve výrobě polysilikonu, ingotů, článků a modulů. Prognóza vychází z obchodních údajů více než 20 nových fotovoltaických projektů a další podobná oznámení se očekávají v dohledné době.

Tato zjištění přicházejí ve chvílí, kdy ESIA založená před necelým rokem představila na konferenci Intersolar Europe v Mnichově komplexní akční plán svých stávajících pracovních skupin. Akční plán spojuje odborné znalosti z více než 120 organizací v 17 zemích v rámci evropského hodnotového řetězce solárních fotovoltaických elektráren s cílem pokročit v práci ve čtyřech klíčových oblastech: Nefinanční podmínky, Výzvy dodavatelského řetězce, Financování a Dovednosti, přičemž několik prvních podnětů již bylo přeneseno do Evropské komise k dalšímu projednání.

Překlenutí mezery v mezinárodní konkurenceschopnosti

Hlavním zaměřením akčního plánu je zlepšení mezinárodní konkurenceschopnosti dodavatelského řetězce včetně zohlednění nákladů na energii, trvalou udržitelnost, recyklaci a sledovatelnost. Byla dokončena analýza k odstranění rozdílu mezi evropským hodnotovým fotovoltaickým řetězcem OPEX, náklady CAPEX a společnostmi, které mají zkušenosti z USA a Číny. Analýza bude nyní sloužit jako podklad pro zkoumání vybraných finančních nástrojů ke stimulaci růstu.

Kerstin Jorna, generální ředitelka Evropské komise pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky, uvedla: „Evropská komise významným způsobem podporuje misi Evropské aliance pro solární fotovoltaický průmysl na rozvoj výroby fotovoltaiky v EU. Jak je stanoveno v návrhu nařízení o čistém průmyslu (Net-Zero Industry Act), je naším cílem překonat regulační překážky, které brání rozšíření technologií zaměřených na dosažení čisté nuly. Solární fotovoltaika je přitom životně důležitou součástí tohoto plánu, což v konečném důsledku zvyšuje energetickou odolnost a konkurenceschopnost EU.

Javier Sanz, vedoucí sekretariátu ESIA, dodal: „Jsme přímo nadšeni z toho, že můžeme být svědky zásadních kroků, které učinila Evropské aliance pro solární fotovoltaický průmysl, když postupně představila akční plány každé pracovní skupiny. Členové aliance prokázali nesmírné odhodlání a skvělého ducha spolupráce, což všechny motivuje k renesanci solárního fotovoltaického průmyslu v Evropě.“

"Tyto akční plány mají za cíl posílit výrobu solárního průmyslu v Evropě prostřednictvím využití více projektů napříč všemi fotovoltaickými hodnotovými řetězci, aby se posílila energetická bezpečnost kontinentu a zvýšila jeho celková odolnost."

O Evropské alianci pro solární fotovoltaický průmysl

Evropská solární fotovoltaická průmyslová aliance (ESIA), založená Evropskou komisí a vedená společností EIT InnoEnergy, je otevřena všem veřejným i soukromým subjektům s relevantními aktivitami v oblasti fotovoltaické solární energie.

Hlavním cílem aliance je vývoj průmyslového fotovoltaického solárního energetického ekosystému schopného přispívat k zajištění a diverzifikaci dodávek. Za tímto účelem se snaží podporou evropského národního sektoru a zaručením investičních příležitostí snížit riziko nedostatku dodávek v Evropě a závislosti na jiných zemích mimo EU. Aliance chce konkrétně pomoci EU dosáhnout 30 GW roční solární výrobní kapacity do roku 2025 v celém hodnotovém řetězci fotovoltaiky.

V současnosti má aliance přibližně 120 členů, kteří zastupují tento průmyslový hodnotový řetězec z více než 17 zemí a v rámci různých sektorů. Řídící výbor tvoří samotná Evropská komise, společnost EIT InnoEnergy a instituce Solar Power Europe a European Solar Manufacturing Council.

Zdroj informací

ESIA a NejBusiness.cz

Datum

30. června 2023

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3884 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál