Potřebujeme lidi, jinak hrozí omezování výroby, zní ze dvou třetin průmyslových firem

Potřebujeme lidi, jinak hrozí omezování výroby, zní ze dvou třetin průmyslových firem

Pracovníci chybí ve více než dvou třetinách průmyslových firem. Největší nedostatek jich je v Moravskoslezském a Zlínském kraji, o něco lepší situace naopak vládne v Praze a ve Středočeském kraji. Na jedno volné pracovní místo kvalifikovaného dělníka připadá v průměru jen 0,2 až 0,3 uchazeče, což je ještě méně než začátkem letošního roku. Při hledání nových kvalitních pracovníků nejvíce funguje doporučení od stávajících zaměstnanců. Vysoká míra spokojenosti a růst mezd však zpomalily fluktuaci a lidi lze získat jen stěží. Bez cizinců se český trh neobejde, s jejich zaměstnáváním počítá až 60 % průmyslových a výrobních firem. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hofmann Personal, který byl zrealizován letos v srpnu mezi 239 personalisty.

Více než dvěma třetinám podniků aktuálně chybí pracovníci. Největší poptávka je po kvalifikovaných dělnících na nižší pozice do výroby či provozu – ti chybí ve více než polovině firem, nejčastěji ve strojírenství.

„Podniky neustále poptávají například elektrikáře, svářeče, obráběče, kováře, obsluhu CNC strojů a podobné pozice. Bohužel, tito lidé na trhu nejsou a nebudou. Ze škol a učilišť vychází pouze minimum těchto absolventů,“ říká Gabriela Hrbáčková, ředitelka personální agentury Hofmann Personal. Nepoměr mezi nabídkou a poptávkou po kvalifikovaných dělnících bude navíc na trhu práce i do budoucna. Propouštět své pracovníky hodlá v příštích měsících pouze 3 % podniků, zatímco nabírat nové zaměstnance chce většina dotázaných. Největší poptávka po pracovní síle je v Moravskoslezském a Zlínském kraji, kde uvádí nedostatek pracovníků až 89 % tamních firem. „Z průzkumu vyplynulo, že sehnat kvalifikované dělníky je problém pro více než polovinu personalistů, což potvrzují také statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí, dle kterých připadá na jedno volné pracovní místo kvalifikovaného dělníka v průměru jen 0,2 až 0,3 uchazeče, což je ještě méně než začátkem letošního roku,“ dodává Gabriela Hrbáčková.

Více než polovina firem navyšovala mzdy, i proto vládne spokojenost a klesá fluktuace

Jedním z důvodů, proč je těžké sehnat kvalitní pracovníky, je jejich obecná spokojenost v práci, ke které bezpochyby přispělo i zvyšování mezd. Plných 52 % dotázaných firem v průzkumu uvedlo, že za uplynulých 12 měsíců navyšovaly mzdy, často právě kvůli snazšímu náboru nových pracovníků. Nejvíce firem zvyšovalo mzdy v Jihomoravském a Olomouckém kraji, naopak nejméně v Praze, na Vysočině, ve Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Lépe než finanční ohodnocení však dle personalistů mnohdy funguje doporučení od stávajících zaměstnanců. „Toto doporučení úzce souvisí s dobrou pověstí firmy a dobrým pracovním prostředím. Mnoho podniků motivuje zaměstnance k doporučování finančně, což je stojí nemalé peníze. Někdy ale zapomínají, že bez dobrého pracovního prostředí a dobré pověsti společnosti nemůže ani sebelepší referenční program dlouhodobě fungovat,“ dodává Gabriela Hrbáčková s tím, že ve výrobě se příspěvek za doporučení pohybuje nejčastěji v rozmezí od 12 000 do 40 000 Kč.

Hrozí omezování výroby, trh práce mohou spasit jen cizinci

Kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků z Česka je rostoucí počet firem nuceno obracet svou pozornost na zahraniční pracovníky. Aktuálně se na nábor ze zahraničí spoléhá 57 % firem - častěji jsou to větší podniky, zahraniční firmy a oborově automobilový průmyslu a strojírenství. V průměru cizinci tvoří desetinu všech zaměstnanců a jejich podíl v následujícím období dle odhadů českých personalistů ještě poroste, bez jejich pomoci by musela řada firem přistoupit k omezení výroby. Na rozdíl od Čechů jsou cizinci ochotnější pracovat i ve směnném provozu a o víkendech. Častou podmínkou pro kvalifikované cizince je možnost a ochota zůstat u zaměstnavatele minimálně rok. Více než polovina zaměstnavatelů vyžaduje také schopnost dorozumět se česky. Uznatelné doklady o kvalifikaci sice také požaduje více než polovina firem, pro 30 % ale naopak důležité nejsou.

„Čím více budou podniky se zaměstnáváním cizinců otálet, tím větší problém to pro ně v budoucnu bude. V současnosti totiž podniky zaměstnávají pracovníky zejména z okolních států. Tyto trhy se ale časem vyčerpají a kdo zaváhá, bude muset hledat ve vzdálenějších lokalitách. To už však bude dražší a náročnější jak časově, tak i administrativně a finančně. Firmám proto doporučujeme, aby si zaměstnávání cizinců vyzkoušely co nejdříve a nastavily si potřebné procesy týkající se například překladů manuálů nebo tlumočení jednotlivých procesů,“ dodává Gabriela Hrbáčková.

Zdroj informací

Hofmann Personal a NejBusiness.cz

Datum

15. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2973 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál