Běžná realita už firmám nestačí, své procesy přesouvají do virtuálního prostředí

Běžná realita už firmám nestačí, své procesy přesouvají do virtuálního prostředí

Rozšířená i virtuální realita jsou sice stále ještě v plenkách, přesto se již nyní v Česku používají v mnoha firmách. Aktuálně se využívají třeba v letectví, ale i v téměř všedních aktivitách, jako je kvalitní vizualizace a prezentace dat – k tomu je využívá i Evropský statistický úřad (Eurostat).

Odborníci se shodují, že rozšířená realita (AR), stejně jako ta virtuální (VR) bude čím dál více prorůstat i do našich životů. Jejich principy tomu totiž napomáhají, protože v podstatě se jedná o technologie, které umožní ve virtuálním prostředí nebo pomocí AR brýlí přenést digitální data do reálného světa - tedy jako bychom je viděli po svém boku.

Na letadlo se smartphonem

I zdánlivě složitá kontrola letadla může být ve skutečnosti docela jednoduchá. Aplikace pomáhající s opravou letadel totiž funguje jak na drahých AR brýlích typu Microsoft Hololens, tak na smartphonu zasazeného do jednoduchého headsetu. Typ používaného zařízení ovlivní způsob ovládání (ať už se jedná o snímání zorniček, gesta nebo poklepání) i kvalitu zobrazení. Všechny funkce ale zůstávají v zásadě stejné.

A jak to vypadá v praxi? „Letecký inženýr vchází do hangáru s nasazeným headsetem. Aplikace skrze kameru rozpozná, kterým letadlům se dnes má věnovat a v zorném poli mu je na displeji označí. Ve chvíli, kdy přijde ke stroji, se mu v levé části zorného pole objeví checklist a v pravé části manuál k prvnímu kroku práce, která ho na daném stroji čeká. Součástí instrukcí jsou i podrobné nákresy jednotlivých součástek v odpovídající velikosti,“ popisuje Roman Kouba ze společnosti eMan.

Jistota, že se při opravě nic nevynechá

Při splnění úkolu se vše zaznamená podle toho, jaké zařízení pracovník používá – pohledem do určitého rohu, gestem nebo poklepáním. Poté se mu objeví další instrukce. A tímto způsobem může člověk postupovat krok po kroku a letadlo po letadle s jistotou, že nic nevynechá, s podrobným návodem neustále na očích, a přitom s volnýma rukama.

„Aplikace celý postup zaměstnance zaznamenává a následně nahrává na cloud, takže je možné jeho práci kdykoli zkontrolovat a v případě chyby vylepšit celý manuál tak, aby k ní příště už nedošlo. AR tak díky tomu pomáhá rozvinout stávající řešení, a podniky, které ji využívají, mají zjevnou konkurenční výhodu na trhu,“ komentuje Kouba.

Lepší vizualizace dat

Eurostat vzal využití moderních technologií za své. Virtuální realitu využívá k tomu, co mu jde nejlépe – tvorba statistik a dat. Výstupem je pak speciální aplikace, v níž se mohou její uživatelé obklopit prostorovými grafy v různých formách zobrazení a v reálném čase s nimi manipulovat v 3D. To přinese analytikům výrazně podrobnější a přehlednější pohled a snáze identifikují jakékoli výkyvy.

„Při tvorbě VR řešení pro Eurostat bylo stěžejní najít ideální způsob, jak skloubit potřeby analytiků a zároveň zachovat přívětivé uživatelské rozhraní,“ popisuje Kouba a pokračuje: „Některá data jsou například spojena s geografickými údaji, ta si může uživatel zobrazit na virtuální mapě, kde obratem získá lepší přehled,“ zakončuje Kouba.

Vývoj samotné aplikace trval zhruba 8 měsíců, poté byla finalizována „za běhu“ na základě zpětné vazby Eurostatu, který ji ve své úplné podobě využívá od letošního roku.

eMan

Společnost eMan je předním českým dodavatelem softwaru. Specializuje se na vývoj mobilních a webových aplikací a související služby, jako jsou UI/UX design, podpora a servis, outsourcing IT specialistů a poskytování konzultací. Zaměřuje se především na klienty z automobilového průmyslu, energetiky, bankovnictví, pojišťovnictví, průmyslu a služeb. Kvalitu řešení tohoto softwarového domu potvrzují desítky získaných ocenění. eMan působí v České republice a ve Spojených státech amerických. Od roku 2020 jsou akcie společnosti volně obchodovány na trhu PX Start na Burze cenných papírů Praha na burze RM-Systém, kterou provozuje Fio banka.

Zdroj informací

eMan a.s. a NejBusiness.cz

Datum

7. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

Reklama

Page generated in 1.6338 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál