Olívia Lacenová: Chytá zlato druhý dech?

Olívia Lacenová: Chytá zlato druhý dech?

Válka na Ukrajině, zpomalení světové ekonomiky a hrozba recese, stejně jako rostoucí inflace v zemích po celém světě způsobily v letošním roce výrazné výkyvy na akciových trzích. Přestože se drahým kovům zpočátku dařilo, později se v důsledku zpřísnění měnové politiky přesunuly k výprodejům. V posledních týdnech se zdá, že se jim opět začíná dařit. Zatímco od dubna hodnota zlata klesala, v posledních třech měsících se vrátila k vzestupnému trendu.

Za toto období vzrostl futures kontrakt na zlato s dodáním v únoru 2023 z 1 664 USD za unci na 1 806 USD za unci, což představuje celkový nárůst o 8,5 %. Při pohledu na pětiletou výkonnost vidíme, že hodnota zlata si dlouhodobě vede velmi dobře, a to i přes pokles v letošním roce. Před pěti lety se jedna unce obchodovala za přibližně 1 346 USD, což znamená, že její hodnota od té doby vzrostla o 34 %.

Stříbro ve zhodnocení kopíruje krále

Cena stříbra v posledním čtvrtletí rovněž kopírovala vývoj hodnoty krále drahých kovů. Futures kontrakt a stříbro s dodáním v březnu 2023 posílily z přibližně 19 dolarů za unci na 23,4 dolaru za unci, což představuje nárůst o 22 %.* Při pohledu na pětiletou výkonnost vidíme, že stříbro v podstatě kopíruje zlato, pokud jde o výkonnost, protože dosáhlo 34,6procentního zhodnocení z počátečních 17 dolarů za unci na výše zmíněných 23,4 dolarů na začátku tohoto obchodního týdne.

Zdá se, že poslední čtvrtletí roku, které bývá pro finanční trhy nejlepší, prospívá cenám nejoblíbenějších drahých kovů. Uvidíme, zda se v zelených číslech úspěšně udrží i v nadcházejícím roce 2023. Každopádně se cena drahého kovu drží s odstupem pod úrovní svých předchozích maxim.

Zdroj informací

Olívia Lacenová, analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Datum

24. prosince 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1963 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál