Přímý prodej představuje velmi zajímavou možnost přivýdělku

Přímý prodej představuje velmi zajímavou možnost přivýdělku

Přímý prodej je celosvětově uznávaná regulérní forma podnikání. Představuje zajímavou příležitost pro každého, kdo potřebuje stálý příjem nebo si chce jen trochu finančně přilepšit. Není omezen věkem, pohlavím ani dosaženým vzděláním. Všichni dostávají stejnou příležitost a je jen na nich, jak s ní dokážou naložit. To platí zejména u dynamické formy přímého prodeje, tzv. Multi Level Marketingu. Ten je vedle standardního přeprodávání produktů a získávání marže založen na tvorbě vlastní obchodní sítě, na spravedlivém systému odměn a dalších benefitech. V ČR se přímému prodeji jako takovému věnuje více než 288 tisíc lidí. Za rok 2016 dosáhl obrat v oblasti přímého prodeje 6,8 miliard korun.

Co je Multi Level Marketing (MLM)?

Je známý také jako víceúrovňový či síťový marketing (network marketing). Jde o legální marketingovou strategii a oblíbenou tzv. dynamickou formu přímého prodeje. Prodej výrobků koncovým zákazníkům zajišťují smluvní distributoři, kteří se snaží oslovit další prodejce a rozšířit s jejich pomocí síť nezávislých distributorů. Zisk je založen jednak na obratu z prodeje zboží koncovému zákazníkovi, jednak na provizích z obchodu dalších prodejců, které distributor do systému přivede. Cílem tedy není pouze vytvoření zákaznické sítě, ale i sestavení vlastní obchodní sítě (odtud síťový marketing).

Princip spočívá v tom, že distributor prodává produkty (např. kosmetiku, zdravou výživu, doplňky stravy apod.) společnosti, kterou zastupuje, přičemž rozdíl v ceně představuje jeho zisk. Jeho marže tak může činit i 20 až 30 %. Dodatečné provize a bonusy, typické právě pro formu MLM, které dotyčný získává navíc za zaškolování a pomoc nováčkům, jsou závislé na počtu získaných nových prodejců a objemu prodaného zboží. Čím více aktivních prodejců se distributorovi podaří pro firmu získat a předat jim know-how, tím více provizí a odměn od společnosti samotné dostane.

MLM není totéž co pyramida či letadlo!

Multi Level Marketing bývá mnohdy nesprávně zaměňován za pyramidovou hru neboli letadlo. Ty jsou na rozdíl od MLM nelegální (v ČR stejně jako v mnoha jiných státech jsou zakázané) a jsou založeny na víceúrovňové struktuře lidí, jejichž cílem je vydělat na těch, kteří se připojí po nich. Zisk přitom neplyne z prodeje zboží či produktu, ale výhradně z nabírání nových členů, kteří musí zaplatit zpravidla vysoký vstupní poplatek. Ten, kdo nového člena do systému přivede, si část jeho poplatku nechá a zbytek posílá výš, postupně až na vrchol pyramidy. Protože je trh omezený, nemůže systém tohoto typu fungovat donekonečna a dříve či později se hroutí.

Desítky úspěšných a známých firem

Na českém trhu v současnosti působí desítky zejména mezinárodních firem, jejichž obchodní model je založen na přímém prodeji, což o nich možná mnozí ani netuší. Nejčastěji se s nimi lze setkat např. v oblasti kosmetiky a parfémů (k nejúspěšnějším firmám u nás patří třeba Avon Cosmetics, Oriflame, Amway či Mary Kay), zdravé výživy, doplňků stravy a zdravého životního stylu (např. LR Health & Beauty, JUST CZ či Herbalife), vybavení domácnosti (např. Vorwerk či Zepter), ale i u finančních produktů a služeb (např. ZFP Akademie). V ČR se přímému prodeji věnuje více než 288 tisíc lidí. Za rok 2016 dosáhl obrat v této oblasti 6,8 miliard korun.

Sám sobě šéfem

Spolupráce v oblasti přímého prodeje je velice zajímavá a motivující, nespornou výhodou je výrazná časová flexibilita a dostatek volného času. O tom, kdy se bude distributor činnosti věnovat a kolik energie do ní vloží, rozhoduje každý sám za sebe. A tomu pak odpovídá i ohodnocení. Spolupráce je vhodná pro studenty, matky na mateřské dovolené, aktivní seniory, ale i jako přivýdělek k HPP. Většina úspěšných a speciálně na MLM zaměřených společností navíc zaručuje propracovaný vzdělávací systém napomáhající k vybudování úspěšného podnikání a další osobní rozvoj, podpůrný tým, atraktivní a motivující systém odměňování a bonusů. Během poměrně krátké doby (oproti „klasickému“ podnikání) lze díky MLM získat i velmi atraktivní pasivní příjem – jeho výše závisí na čase a energii, které lidé do prodeje vloží.

Při zahájení činnosti je nutná jen malá nebo dokonce vůbec žádná počáteční investice a jen minimální další výdaje. Díky formě MLM si lze vybudovat podnikání ve více zemích světa a – což je dnes velmi důležitý faktor – při rozjezdu podnikání nenese distributor prakticky žádné podnikatelské riziko. „Multi Level Marketing v současnosti představuje moderní formu kariéry. Nabízí vysokou flexibilitu a je zajímavou alternativou k tradičnímu pracovnímu modelu. O intenzitě spolupráce u nás rozhoduje individuálně každý LR partner podle svých časových možností, ale i podle toho, jestli si chce jen přivydělat nějaké finance k hlavnímu příjmu, nebo chce dosahovat na příjmy vysoké, v podstatě manažerské. Neklademe nikomu žádná omezení, všichni mají stejné podmínky, takže je na každém LR partnerovi, jak jich dokáže využít ve svůj prospěch,“ říká Ivona Selníková, generální ředitelka společnosti LR Health & Beauty, která je v České republice třetí největší společností přímého prodeje v oblasti krásy a zdravého životního stylu. „Ani rekordně nízká míra nezaměstnanosti na českém pracovním trhu nezpůsobila pokles zájmu o přímý prodej v oblasti MLM. Jsme přesvědčeni, že za to vděčíme již zmíněným zajímavým a velice motivujícím benefitům této práce, které jsou pro Čechy při výběru zaměstnání velice důležité a mnohdy rozhodující. S pozitivním vývojem v oblasti rozvoje této formy obchodu proto počítáme i v dalších letech,“ dodává na závěr generální ředitelka LR Health & Beauty Ivona Selníková.

Zdroj informací

LR Health & Beauty a NejBusiness.cz

Datum

3.5.2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2363 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál